Strada Doina 9, Bucuresti

ERA-ERP

Ce este un sistem ERP și cum vă poate avantaja afacerea

Solutiile Enterprise Resource Planning (ERP) sunt pachete ale aplicațiilor personalizabile care integrează datele de afaceri și îmbunătățesc astfel gestionarea proceselor. ERP-urile ajută directorii să gestioneze operațiunile cheie în departamente precum contabilitate, achiziții, resurse umane, CRM, gestionarea și respectarea riscurilor, operațiunile lanțului de aprovizionare și multe altele.

Conducerea unei companii fără sistem ERP este similară cu navigarea prin apele furtunoase, fără ajutorul unei busole. Existenta unui ERP nu este obligatorie insa este necesara pentru cresterea afacerii.

Cum funcționează ERP?

De regulă, companiiile sunt organizate ca sisteme descentralizate. De exemplu, in cazul unei companii mari, cu mai multe puncte de lucru, fiecare sucursala este responsabila de gestionarea interna/locala a datelor. Totusi, in situatia in care o alta sucursala trebuie sa acceseze aceleasi date, acest proces este unul foarte dificil, avand ca rezultat duplicarea datelor, intarzieri si inconsistenta acestora.

Cel mai valoros aspect al unui ERP este tocmai baza de date centralizata, la nivelul intregii companii.

Scopul  unui ERP este acela de a oferi o viziune de ansamblu, la 360 de grade, asupra intregii companii. Dupa implementarea unui astfel de sistem, fiecare sucursala ramana responsabila in ceea ce priveste gestionarea datelor sensibile, locale, insa cu o diferenta majora si anume existenta unei baze de date centralizata. Unul dintre avantajele unei astfel de implementari este posibilitatea extragerii datelor si rapoartelor dintr-o sursa unica, in timp util, ceea ce faciliteaza procesul decizional. De fapt, 95% dintre companii au raportat o îmbunătățire a proceselor în urma unei implementări de ERP. Optimizarea proceselor interne aduce numeroase beneficii – de la o scădere a costurilor de gestionare a datelor la o îmbunătățire a serviciilor pentru clienți.